DANE PROJEKTOWE:

Inwestor: PB Grundbesitzinvestitions- u. Entwicklungs-GmbH & Co KG / Projekt Quarta GmbH
Architekci: Kleihues + Kleihues Ges. v.Arch. mbH / erz-architekten / BHB Architekten
Manageent projektu: architekten allianz – lejeune&pflüger GmbH/ Wittenberg GbR
Fazy projektu: projekt koncepcyjny, budowlany, wykonawczy, nadzór autorski
Powierzchnia: dziedzińce 1000m2, Ogród na dachu 200m2
Koszty budowlane (Euro): 470.000
Koszty jednostkowe (Euro/m2): 390
Rok: 2015

KONCEPCJA

Trzy dziedzińce tworzą zieloną oazę wewnątrz nowego kompleksu budynków banku w kontraście do ich lokalizacji – gęsto zabudowanej tkanki śródmieścia Hanoweru. Pełnią rolę tworzenia nowej tożsamości centrali banku.

Wszystkie trzy dziedzińce charakteryzują się indywidualną formą. Cechą Dziedzińca Centralnego jest cienista naturalność zagajnikowej strefy obrzeża lasu. Dziedzieniec Północny natomiast odwołuje się do charakteru klasycznych obiektów ogrodowych przez jego geometryczny wzór nasadzeń i elementów w nim zawartych. Dziedziniec gospodarczy jest podporządkowany manierze artystycznego traktowania roślin i powierzchni posadzki.

Nasadzenia roślinne występują w formie powierzchniowych i wertykalnych nasadzeń.
Dla wszystkich trzech podwórców i zielonych dachów istotne jest widokowe połączenie miejsc pracy z ich zieloną kompozycją, jak i wrażenie otoczenia wypełnionego zielenią dostępnego dla wszystkich.

DOBÓR MATERIAŁOWY

Dobór materiałowy podporządkowany jest estetyce materiałów budynku.
Analogicznie do kremowej kolorystyki fasady posadzki wykonane są z trawertynu z Turyngii. Elementy wyposażenia przejmują antracytową kolorystykę obramowań okiennych. Drewniane ławy w naturalnym kolorze drewna dopełniają przyjemną atmosferę wnętrz.