DANE PROJEKTOWE:

Bauherr: PB Grundbesitzinvestitions- u. Entwicklungs-GmbH & Co KG
Generalübernehmer : Projekt Quarta GmbH
Architekten: Kleihues + Kleihues Ges. v.Arch. mbH / erz-architekten / BHB Architekten
Projektphasen: HOAI 1-5, 8
Projektmanagement/Steuerung: architekten allianz – lejeune&pflüger GmbH/ Wittenberg GbR
Fläche: Höfe 1000m2 Dachbegrünung 200m2
Baukosten (Euro): 470.000 Euro
Einzelkosten (Euro/m2): 391 Euro /m2
Jahr: 2015

KONCEPCJA
Trzy dziedzińce tworzą zieloną oazę wewnątrz nowego kompleksu budynków banku w kontraście do ich lokalizacji – gęsto zabudowanej tkanki śródmieścia Hanoweru. Pełnią rolę tworzenia nowej tożsamości centrali banku.
Wszystkie trzy dziedzińce charakteryzują się indywidualną formą. Cechą Dziedzińca Centralnego jest cienista naturalność zagajnikowej strefy obrzeża lasu. Dziedzieniec Północny natomiast odwołuje się do charakteru klasycznych obiektów ogrodowych przez jego geometryczny wzór nasadzeń i elementów w nim zawartych. Dziedziniec gospodarczy jest podporządkowany manierze artystycznego traktowania roślin i powierzchni posadzki.
Nasadzenia roślinne występują w formie powierzchniowych i wertykalnych nasadzeń.
Dla wszystkich trzech podwórców i zielonych dachów istotne jest widokowe połączenie miejsc pracy z ich zieloną kompozycją, jak i wrażenie otoczenia wypełnionego zielenią dostępnego dla wszystkich.

DOBÓR MATERIAŁOWY
Dobór materiałowy podporządkowany jest estetyce materiałów budynku.
Analogicznie do kremowej kolorystyki fasady posadzki wykonane są z trawertynu z Turyngii. Elementy wyposażenia przejmują antracytową kolorystykę obramowań okiennych. Drewniane ławy w naturalnym kolorze drewna dopełniają przyjemną atmosferę wnętrz.